Az inverter fontosságáról beszélgettünk a nyaralásunkon

Napsütés, homokos tengerpart… igazi toszkán életérzés!

A férjemmel nemrég ünnepeltük a második házassági évfordulónkat. Ilyenkor hagyományosan azzal szoktuk meglepni magunkat, hogy elmegyünk valahová kettesben. A nyári szabadságunkkor ezt egy kicsit jobban össze tudjuk hangolni, ezért az évforduló alkalmával csak a tervet szoktuk megbeszélni, és utána együtt lefoglaljuk a szállást és a repülőjegyeket. Mi télen házasodtunk – szívünk szerint mi is egy szép nyári napra tettük volna az esküvőt, de már nem volt szabad időpont. Ezért el kellett gondolkodnunk, hogy várunk-e még egy évet, vagy kompromisszumos megoldásként téli esküvőt szervezünk. Nos, mi az utóbbi mellett döntöttünk.

Ettől függetlenül persze a mai napig sokkal jobban szeretjük a nyarat, és sokkal jobban szeretünk, nyáron, a finom nyári melegben utazni. Az ideális úticél általában egy homokos tengerpart, sok napsütés, és egy jó hűvös, sós tengervíz… Úgyhogy idén nyáron Barcelonát választottuk úticélul, csodálatosan sikerült a nyaralás. Ráadásul ilyenkor két hétig tényleg csak egymásra figyelhetünk. Nincsenek szorító határidők, nem kell a munkás hétköznapok ügyes-bajos dolgait intézni. Ilyenkor csak kikapcsolódunk, és kizárólag egymással foglalkozunk. Éppen ezért ilyenkor szoktunk sort keríteni olyan jellegű beszélgetésekre is, amelyek a további közös terveinkre vonatkoznak.

Napelemmel újítjuk fel a közös otthonunkat

Ilyen például a házfelújítás is. A nagyszüleim révén örököltünk egy csinos kis parasztházat, amit szeretnénk kicsit korszerűsíteni, felújítani. Ennek az is a részét képezné, hogy az áramot napkollektor szolgáltatná. Elég sokat olvastunk a témában, de engem elsőre például meglepett, hogy mindehhez nem elég pusztán a napelemeket felszerelni. Kell hozzá egy inverter is – ha most homlokráncolva meredtek ezekre a sorokra, ne aggódjatok. Egy hónappal ezelőtt én is ugyanilyen értetlen fejjel fogadtam a férjemet. Mi az az inverter? Nos, ezt a kulcsfontosságú kérdést szerencsére azóta már én is meg tudom válaszolni. Nem elég ugyanis, hogy egy kellemes, déli tájolású, napsütötte házzal rendelkezel. Bebiztosíthatod a tetőszerkezetet, hogy elég erős legyen ahhoz, hogy elbírja a napelemeket, de még ez sem minden. A titok nyitja igenis az inverter.

De mi is az az inverter, teszem fel a kérdést újra, és ezúttal igyekszem is megválaszolni nektek. Nos, az inverter az nem más, mint egy nagyon hasznos készülék, amely a napsugarakból gyűjtött energiát olyan elektromos árammá képes konvertálni, amit aztán effektíve használni tudtok a háztartásban. Az inverter nélkül ugyanis a napelemek hiába gyűjtötték össze a napsugarak energiáját, nem tudnánk azt felhasználni. Legfeljebb a napelemek akkumulátorába lehetne visszatölteni az áramot, de nem lehetne például ennek a segítségével felkapcsolni a villanyt vagy működtetni a vízforralót. Bizony, az inverter ahhoz kell, hogy ez a kapcsolat létrejöhessen a napelemek és az elektromos hálózat között.

Megtettük az első lépéseket…

A nyaraláson már én sem álltam értetlenül a férjem előtt, hogy mi az az inverter. Sőt! A pihenésünk alatt lelkesen összegyűjtöttem minden fontos tudnivalót az inverterről. A férjemmel közösen átszámoltuk, nagyjából mennyi az éves elektromos áram fogyasztásunk, és körülbelül milyen teljesítményű inverterre van szükségünk. Így mire hazaértünk, nem volt más dolgunk, mint hogy magába a projektbe belekezdjünk. Most következnek majd az első lépések. Legelőször is keresünk egy megbízható energetikai szakembert, aki segít nekünk a mérésekben és a tervezésben. Alig várom, hogy ezekről a folyamatokról is beszámolhassak nektek!