Egy konferencián megvitatott gyökérkezelés

Pár hónappal ezelőtt egy konferencián kellett részt vennem, három munkatársammal együtt. Igazából meg is lepődtem kicsit, hogy pont minket választottak ki, de örültem neki, mert nagyon jóban vagyunk. Egy vidéki balatoni hotelben tartották azt a konferenciát, vagy hát inkább továbbképzést. Amikor ezt megtudtuk úgy döntöttünk, hogy kicsit ráhúzunk a dologra, és tovább fogunk maradni, mivel pont hétvégére esett, ez nem is jelentett problémát. Jól éreztük magunkat és jókat is beszélgettünk. Egyik este egy komplett szaktanácsadást tartottunk egymásnak.

Petra épp gyökérkezelésének befejezéséhez keresett fogorvost, és kíváncsi volt arra is, hogy gyökérkezelés után, milyen teendők vannak. Hát, mindannyian tapasztaltak voltunk a témában. Az egyikünk fogászati rendelőt javasolt, a fogorvosbudapest.info-t. Más a saját tapasztalatait mesélte el, én pedig a magánrendelő honlapjáról szórtam Petrára az információkat.

A bejegyzésekből az derült ki, hogy a gyökérkezelt fog valójában egy már nem élő fog. Hiszen a kezelés alkalmával gyakorlatilag a teljes fogbelet eltávolítják, feltárják a gyökércsatornákat és azokat is kitisztítják. Teljesen. Ez pedig ugye azt jelenti, hogy az idegeket is kiölik, kiszedik az adott fogból. Megtudtuk azt is, hogy a gyökérkezelés a legutolsó dolog, amivel meg lehet menteni a fogat, már amennyire ugye. Erre akkor kerül sor általában, amikor a fog már olyan mértékben károsodott, amit egy egyszerű tömés nem old meg. Ez a kezelés lehet akár 5-6 alkalom is, attól függően, hogy mennyire van gyulladásban a fog.

Egyébként a gyökérkezelés után nincs semmilyen speciális teendő, de az biztos, hogy diót törni nem érdemes a gyökérkezelt foggal, mert könnyebben törik, hiszen már nem olyan erős, mint egészséges korában.