Így épült meg álmaim fürdőszobája – a hotelben látottak alapján

Nagyon szeretek utazni, azt is mondhatnám akár, hogy lételemem a világjárás. Nincs olyan évszak, hogy ne dugnám ki valamerre az orromat a nagyvilágba, azóta meg főleg, hogy ennyire potom összegekért lehet eljutni a világ egy-egy közeli vagy távoli szegletébe. Vannak utazások, amikor kimondottan a hely szépsége miatt megyek, vagy mert valami történelmi, vagy természeti látványosság érdekel. Van azonban, hogy ismételten térek vissza egy adott helyre. Ilyenkor előfordul, hogy van már egy jól bevált szállásom, ahova vagy a vendéglátó vagy valami más miatt szívesen térek vissza. De van olyan eset is, amikor szándékosan azért megyek vissza, hogy új szállásokat tesztelgessek és más-más szögből nézzem meg ugyanazt a helyet. Ekkor általában valami speciális dolgot keresek, amitől az adott hely különleges lesz, kitűnik a többi közül. Ilyen lehet például a különleges panoráma, a kínált ételek, a felszereltség és szolgáltatások és ami az én személyes hóbortom, az a különleges építészeti megoldások. Külön keresem a dizájn hoteleket és szállásokat, mert sok ötletet tudok belőlük meríteni a saját otthonomra vonatkozólag. Így történt például az is, hogy a fürdőszobámat egy az egyben egy hotel fürdőszobája ihlette meg.

Egy távoli kontinensen jártam és sikerült kifognom egy olyan aparthotelt, ahol minden full extrás volt, nevetséges összegért cserébe. Igen, természetesen az indonéz szigetvilágon fordult elő a történet. Csodálatos külső és belső terek tartoztak az ingatlanhoz, de ami a legnagyobb nyomot hagyta bennem az a fürdő. Gyönyörű, barátságos földszínű, apró mozaikokkal volt kirakva a fal, abban a pillanatban tudtam, hogy nekem is ilyen kell itthon, amikor megláttam. Miután hazaértem neki is álltam keresni itthon. Legnagyobb szerencsémre találtam is egy nagyon hasonlót, ami azért nagy csoda nekem, mert nem fűztem hozzá túl sok reményt, hogy lesz pontosan azonos beosztású fürdőszoba csempe matrica az itthoni piacon. Nagyon szeretem azokat a helyiségeket, amik végtelenül egyszerű sémára lettek legyártva és a végén ilyen kis apróságokkal mégis érdekessé lehet őket tenni. Konkrétan a mozaikokkal számtalan variáció és figura létezik, gyakorlatilag végtelen a lehetőségek tárháza. Lehet belőlük alakzatokat kirakni, lehet csak egyszerűen csíkokat készíteni belőlük, vagy akár még feliratokat is lehet belőlük csinálni. A határ a csillagos ég, na meg persze a fantáziánk.

De nem csak mozaikkal lehet feldobni egy-egy fürdőszobát. Az alapokat mindig maga a csempe és a járólap színe, mintázata, mérete és lerakásának formája adja. Aztán ezt lehet még tuningolni dekor csíkokkal, matricával és mozaikokkal, vagy amivel csak szeretnénk. A régi konvencióknak már korántsem kell megfelelni, bármit és bárhogyan a falunkra tehetünk, ami csak a szemünk megkíván. Pakolhatók függőlegesen a dekor elemek, de rakhatók vízszintesen is. Lehet a plafonig csempézni, de lehet egészen csak a fal közepéig. Sőt, lehet akár felemásan is csinálni ezt az egészet egy helyiségen belül, a lényeg, hogy nekünk tetsző legyen.

Folyamatosan változnak a trendek, pontosan mint minden más terén az életnek. Van, amit érdemes követni, van amit nem, ezt nekünk kell eldönteni. Korábban például sokkal inkább szerettek kisebb méretű csempét és járólapot választani az emberek. Manapság már ebben is a megalománia jelenik meg, mint oly sok minden másban és a minél nagyobb burkolóelemek a menők és trendik. Szerintem mindent ahhoz kell viszonyítani, hogy milyen környezetbe helyezzük. Ha illik az adott elem a környezetéhez, akkor lehet bármilyen, trendi vagy nem trendi. Ha viszont nem illik, legyen az bármilyen trendi, el kell gondolkodni egy cserén.

Mindig vannak azonban olyan színek, amik sosem mennek ki a divatból – mint a ruháknál a farmer és a ing. Ilyen például a fehér.

A fehérhez minden passzol, letisztult, egyszerű, kifinomult, és bármilyen irányba el lehet vinni az őt körülvevő tárgyak színösszeállítását. Lehet belőle modern, lehet belőle meleg és vidám, de akár komor helyiség is – csak a berendezőn múlik.

Ennél talán egy fokkal jobban meghatározza a barátságos, meleg környezetet a földszínek használata. Visszatérni a természethez – ez mindig ad egy fajta megnyugvást az embereknek, akkor is ha nem is tudnak róla. “Természet anyánk” megléte és az, hogy körülvesz bennünket az otthonunkban is mindig jó választás, ha egy barátságos kuckóra vágyunk.

Ehhez hasonló hatást érhetünk el a víz színeinek használatával – legyen szó bármilyen árnyalatról, a türkiztől egészen az égszínkékig. Ez is egy olyan meghatározó természeti elem, ami a megnyugvást váltja ki belőlünk, pláne sőt, hogy a fürdőszobában egyébként is a vízzel vagyunk körülvéve. Nagyon szeretem az ilyen hatású fürdőket, mindig nagyon frissnek és ugyanakkor nyugodtnak érzem bennük magam. Teljes a harmónia kinn és benn is!

Egy szó mint száz, nagyon sok lehetőség közül választhatunk, ha fürdőszoba felújításra adnánk a fejünket. Nekem szerencsém volt, hogy ilyen jó ötletet láttam a hotelben, na meg még legalább ötször akkor mázlim, hogy megtaláltam az itthoni piacon a kint látottak megfelelőjét. De mindig érdemes körülnézni az interneten és írni egy pro és kontra listát a felmerülő lehetőségekről. Ha pedig teljesen elvesznénk a végtelen opciók között ne feledjük, hogy néhány örökké trendi dologgal sohasem nyúlhatunk mellé!