Környezettudatos volt a szálloda: hőszivattyút használt légkondi helyett

Én mindig is idegenkedtem a hotelektől, szállodáktól. Nagyon nehezen alszom az otthonomon kívül, legyen akármilyen kényelmes az ágy. Mindig nagyon nehezen bízom az ottani tisztaságban, hiába tudom, hogy rengeteg munka megy abba, hogy mindent makulátlanul tartsanak a hotelben. De minden munka hiába megy, ha a többi vendég hangos, rendetlen vagy szimplán csak bunkó. És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy milyen az, mikor a légkondi közvetlen az ablak mellett van, és egész éjjel zúg, hogy még véletlenül se tudjunk aludni. Így szerintem érthető, hogy mikor meghallottam, hogy egy szállodába megyünk nyaralni, akkor igencsak kijött belőlem az ötéves, és hisztizni kezdtem, hogy nem akarok menni. Ennek ellenére nem sokkal később már ott álltam a szálloda recepciója előtt, és vártam, hogy sikeresen becsekkoljunk.  De ez még nem tartott vissza attól, hogy rákérdezzek: „Van a szobában légkondi, és ha igen, akkor mennyire zajos?”
A recepciós lány mosolyogva azt felelte: „Mi hőszivattyút használunk, mivel környezetbarátabb.”
És itt jön a nagy kérdés, mi az a hőszivattyú? Olyan, mint amit a konyhába szerelnek, hogy elszívja a füstöt? És mindez hogyan működik hűtőfelszerelésként? Ha fázom, mi lesz?

Igen, tisztában vagyok azzal, hogy egy rémálom velem utazni, de most nem ez a lényeg.

Mivel nem volt jobb ötletem, a szobába érve meggugliztam a hőszivattyút. Nos, sikeresen megbizonyosodtam afelől, hogy nem véletlenül álltam bukásra gyerekként fizikából, mert már a Wikipédia cikket is nehezen értettem meg. A hőszivattyú állítólag jóval környezetbarátabb, mint egy légkondi, úgyhogy magyarázatomban most ebből fogok kiindulni.  Ennek az oka az, hogy természetes erőforrásokat használ, mint a levegő, talaj vagy természetes vizek. Ezeknek az energiáit használja fel arra, hogy forgassa a levegőt. Ahogy azt a ’hőszivattyú’ névből ki lehet következtetni, ez a gép hőt szív el, azonban a várttal ellentétben az alacsonyabb hőmérsékletű helyről a magasabb hőmérsékletű hely felé szállítja azt. És ezt a leadott hőt fel lehet hasznosítani például vízmelegítéséhez, melynek segítségével gőzenergiát is termelhetünk. Azt, hogy mindezt hogyan hajtja végre, már nem tudom megmagyarázni, így itt abba is hagyom a magyarázást. A lényeg az, hogy ezzel a géppel lehet hűteni és fűteni is, viszont kevésbé szennyezi a környezetet, mint egy általános légkondicionáló tenné.

Annak ellenére, hogy nem igazán jutott el minden a megértés szintjére nálam, amit értettem, az nagyon jól hangzott, ezért nekiálltam utána nézni, hogy mennyiért és hogyan szerezhetnénk egy ilyet otthonra is. És akárcsak a legtöbb készülék esetében, ismét nagyon nagy választékot találtam, árban pedig egy hatalmas skála tárult elém. Nézzenek körbe a https://shop.klimaglobal.hu/hoszivattyu_80 oldalon, ha maguk is szeretnék megnézni, hogy miről beszélek. A Klíma Globál oldalán rengeteg variáció található, és még azt is levezetik, hogyan zajlik egy hőszivattyú beszerelése. Először is fel kell hívnunk őket, hogy részletesen megbeszélhessék, mire is van szükségünk, valamint, hogy milyen lehetőségeink vannak, mikor a különböző hűtő-fűtő felszerelésekről van szó. Ekkor még nem biztos, hogy sikerült megegyezniük egy végső árban, hiszen nem tudni, hogy milyen felszerelésre van szükségük. Ezét érdemes kihasználni az egyébként opcionális helyszíni kiszállást, melynek során a Klíma Globál szakemberei felmérik a szükségleteiket, és ennek nyomán személyesen is eldönthetik, hogy melyik gép felelne meg leginkább az elvárásaiknak. Ez a kiszállás sajnos nem díjtalan, de amennyiben valóban beszerelésre esne a sor, a végső árból levonják a kiszállás díját, így emiatt sem kell aggódniuk. Az országban két megyében (Komárom-Esztergom és Győr-Moson-Sopron megyében) ők maguk intézik el a beszerelést, így nem csak vásárláskor, hanem a kitelepítéskor is szakemberek gondoskodnak a hőszivattyú rendszerünkről. A beszerelése gyors, maximum egy napba telik, hiszen nincs szükség  különböző gázcsövek telepítésére, amint a rendszert sikeresen beszerelték, már használható is. A Klíma Globál 15 éve foglalkozik hűtéstechnikával, így mostanra tökéletesen kiismerték ezt a bonyolult rendszert, értenek minden egyes kis problémájához. A rendszeres karbantartáshoz is értenek, csupán időpontot kell kérnünk tőlük, hogy biztosan beférjünk az időbeosztásukba. Ez a késő tavaszi-nyári időszakban elég sokáig tarthat, hiszen ilyenkor mindenki rendbe akarja tetetni a hűtőrendszerét, és rengeteg megkereséssel fordulnak a Klíma Globál csapatához.
Mindez persze rengeteg időnek és pénznek tűnik, ami érthető is, azonban ha végiggondoljuk a pozitívumokat, azok nagyon könnyedén ellensúlyozzák ezt a negatívat. Egyrészről nem feledkezhetünk meg arról, hogy ez mennyire környezettudatos döntés, és habár nem tűnik nagy lépésnek, hosszú távon nagyon nagy terhet vesz le természetanya vállairól. Mindemellett pedig hosszútávon könnyedén megtérül az ára. Ez az egyszeri nagyobb beruházás nagyon sokat spórolhat nekünk már a közeljövőben. A fűtésszámla eltörül, hiszen a hőszivattyú fűteni is tud. A gázszámla is csökken, hiszen már nincs szükség gázra a fűtéshez. Nincsen meg a veszély, hogy szén-monoxid baleset történhet nálunk, hiszen már nem élünk ezzel az anyaggal, illetve a robbanás veszélye is lecsökken, hiszen nem lesz otthon gázpalack vagy gázvezeték, amely ezt beindíthatná.  Jóval kisebb energiafelhasználással működtethető, mint más hűtő-fűtő rendszerek, minek köszönhetően a villanyszámla is csökken. És ha esetleg még inkább zöldre szeretnének váltani, akkor a napelemes rendszerekkel is könnyedén összeköthető a hőszivattyú, így emiatt sem kell külön aggodalmaskodnunk, minden könnyedén megoldható.

A hőszivattyúnak különböző verzió léteznek, például levegő-levegő vagy víz-víz hőszivattyú. Természetesen mindegyiknek saját körülmények kellenek, és saját megoldásokkal rendelkeznek, de a Klíma Globál emberei könnyedén tudnak nekünk segítséget nyújtani a választásban, és minden kérdésünket meg tudják válaszolni a témában. De bármelyik verziót választjuk, mindegyik szinte biztosan sokáig fogja bírni, ha megfelelő karbantartást kapja. Mindegyik remekül működik akár mínusz fokokban is, hiszen nincsenek csövek, amelyek elfagyhatnának, vagy egyéb anyagok, amelyek közrejátszhatnának a gép tönkremenetelében.  Az összes verzió más-más árkategóriába esik, így mindenki ki tudja választani a saját igényeinek és pénztárcájának megfelelő hőszivattyút, amely pedig hamar meg is téríti a beruházást.

A hőszivattyú az egyik legmodernebb berendezés, amely a megújuló energiaforrások használatán alapul, a mérnöki találmányok egyik új generációs tagja. A napelemekkel együtt igazán megkönnyíti, hogy a regenerálódó energiát már az egyszerű ember is ki tudja használni otthon, a mindennapi életébe beépítve. A fizika törvényei immáron velünk egy csapatban játszanak, hogy megmentsük a bolygót, és akár csak pár évvel, de meghosszabbítsuk a Földünk élettartamát. Mindez pedig számunkra egy egyszeri beruházást jelent, amely minden tekintetben megkönnyítheti az életünket.

Azt nem mondom, hogy ennek a felfedezése megszerettette velem az utazást, de mindenképp egy plusz pont a szálloda javára, hogy egy ilyen környezettudatos és hasznos rendszert használ. Ha más szállodába továbbra sem szívesen megyek, ide bátran vissza merek majd jönni.