Szállás egy kicsit másként – 28 napos “nyaralás” függőknek

Rengeteg alkoholfüggő van az országban, és ezzel csak azok nincsenek tisztában, akiknek a közvetlen környezetükben szerencsére egy függő sincsen. Sajnos, mikor több cégnél is leépítés volt, kifejezetten sokan váltak alkoholfüggővé a környezetemben.

A függőségnek főként lelki okai vannak, sokan depressziósak és azért isznak, sokan a boldogtalanság, a kilátástalanság miatt fordulnak alkoholos italokhoz.

Az egyik közeli barátom is alkoholista lett, de felépült. Ő szerencsére számíthatott ránk azután is, hogy elveszítette a munkáját. A kilátástalanság és szomorúság oda vezetett, hogy már nem tudott meglenni alkohol nélkül, de mi segítettünk neki. Mikor rájöttünk, hogy mi kevesek vagyunk ahhoz, hogy leszoktassuk, az interneten olyan klinikákat kerestünk, ahol segíteni tudnak a hozzá hasonló eseteken.

Találtunk is egy oldalt, a felepulok.hu-t, ami egy addiktológiai központ oldala. Itt segítenek a függőknek abban, hogy felépüljenek, hogy le tudjanak állni az alkoholfogyasztással.

Itt az alkoholizmus fokozatai szerint nyújtanak segítséget. A barátomat elküldtem egy konzultációra, ahol elbeszélgettek vele és, megállapították, hogy igen, mindenképpen profi segítségre van szüksége.

Így elküldtük “nyaralni” , azaz részt vett a felépülők addiktológiai központ 28 napos felépülési programjában. Itt profi orvosok felügyeletével tudnak gyógyulni a betegek.

A felépülésben olyan emberek vannak itt az emberek segítségére, akik maguk is függők voltak, illetve több profi orvos is támogatja őket, hogy hatékonyan le tudjanak szokni.

Itt nem csak a leszokás idejéig foglalkoznak velük. Több csoportos program van, ahol megismerkedhetnek azokkal akik ugyanabban a helyzetben vannak, kint ők. Megismerhetik egymás történetét, barátságokat köthetnek, később pedig segíthetik egymást a nehéz helyzetekben. A szakemberek is segítségükre vannak a 28 nap után, rendszeresen felkeresik a későbbiek folyamán is a pácienseket, akik így tudják, hogy nincsenek egyedül.

Az itt kezelt betegek egy nagyon magas hányada nem esik vissza. Persze sajnos elsősorban az akaraterőn is múlik, hogy milyen eredménnyel tudnak zárni egy kezelést. Sokak többé nem nyúlnak alkoholhoz, de vannak sajnos olyan emberek is, akik egy pár éven belül visszaesnek.

Itt hatékonyan kezelik az alkoholizmus tüneteit, feltárják a lelki okait és így nyújtanak segítséget. A barátom is a 28 napos nyaralás után szinte egy új emberként jött vissza és azóta sem iszik. Hálásak is vagyunk a felépülők családi felépülési központnak ezért. Nélkülük nem tudtunk volna ilyen eredményeket elérni.